Нове дослідження доводить: споживання картоплі позитивно впливає на здоров’я

Нове дослідження доводить: споживання картоплі позитивно впливає на здоров’я

Чому цей овоч варто частіше включати до свого раціону

17.10.2025
1 дн. тому
2

Картопля вважається одним з найуніверсальніших овочів. Вона не лише смачна та доступна, а й багата на цінні поживні речовини, вітаміни та клітковину.

Попри поширену думку, що картопля є важкою їжею, вона має низьку калорійність. У середній запеченій бульбі міститься близько 110 ккал. Крім того, картопля є джерелом фітонутрієнтів, природних сполук, які сприяють зміцненню здоров’я. У складі овоча присутні флавоноїди, каротиноїди та вітамін С. Це потужні антиоксиданти, які допомагають боротися із запаленням, знижують ризик ушкодження клітин і можуть запобігати розвитку онкологічних захворювань. Вони також позитивно впливають на травлення, серцево-судинну систему та артеріальний тиск.

Особливо корисною є шкірка картоплі. У ній міститься багато мінералів, серед яких калій, магній, фосфор, кальцій, цинк та селен. Шкірка має високий антиоксидантний потенціал завдяки фенольним сполукам хлорогеновій та галовій кислотам. Ці речовини допомагають захищати клітини від впливу вільних радикалів та підтримують здоров’я серця.

Якщо відварену картоплю охолодити, у ній утворюється стійкий крохмаль. Він діє як розчинна клітковина, сприяє тривалому відчуттю ситості та допомагає контролювати апетит, а отже, може бути корисним для схуднення.

Як правильно вживати картоплю

Найбільш корисно готувати картоплю з мінімальною термічною обробкою та зі шкіркою. Один з найбільш здорових способів приготування — запікання у мікрохвильовій печі, оскільки в цьому випадку втрата поживних речовин мінімальна.

Варена картопля також підходить для здорового раціону, особливо якщо її не очищати перед приготуванням. Зняття шкірки зменшує кількість вітаміну С та вітамінів групи B.

Такі способи приготування дозволяють зберегти в картоплі білки, клітковину та мінерали. Для більшої користі страви з картоплі рекомендується доповнювати оливковою олією, зеленню, травами або овочевими салатами.