Нові дослідження доводять: чай не здатен зменшити шкоду від куріння та алкоголю

Нові дослідження доводять: чай не здатен зменшити шкоду від куріння та алкоголю

Єдиний спосіб зберегти здоров’я – відмова від шкідливих звичок

20.10.2025
24

Популярна думка про те, що чай може нейтралізувати шкідливий вплив алкоголю та тютюну, виявилася міфом. До такого висновку дійшли фахівці Пекінського інституту охорони здоров’я після масштабного десятирічного дослідження.

У проєкті взяли участь пів мільйона людей, за станом яких науковці спостерігали протягом десяти років. Результати показали, що у тих, хто регулярно курить і вживає алкоголь, ризик розвитку серйозних захворювань, зокрема серцево-судинних, онкологічних та шлунково-кишкових, на 35% вищий, ніж у людей без цих звичок. Водночас включення чаю до раціону не знижувало цей показник.

Більше того, дослідники зауважили, що гарячий чай може навіть посилювати шкоду алкоголю. Спиртне робить слизові оболонки травного тракту більш чутливими, і під впливом високих температур гарячого напою можливі мікроопіки. Крім того, чай стимулює роботу шлунково-кишкової системи, що призводить до швидшого всмоктування алкоголю в кров.

Вчені наголошують, що жоден напій, навіть корисний на перший погляд, не може компенсувати наслідки вживання алкоголю та куріння. Єдиний шлях до збереження здоров’я – відмова від шкідливих звичок.