Кажуть, що сніданок – найважливіший прийом їжі дня, але чи знаєте ви, що те, як і коли ви снідаєте, може вплинути на ваше здоров'я та довголіття?
Згідно з даними Strona Zdrowia, ідеальний час для сніданку - не одразу після пробудження. Спочатку варто почати день з води, оскільки після ночі ваші нирки працювали над очищенням організму. Рекомендується додати трохи солі у воду і почекати з їжею до 9-10 ранку.
Лікар Рупі Ауджла наголошує, що обмеження їжі в часі — зокрема, перерва не менше ніж 12 годин між вечерею та сніданком — сприяє спалюванню жиру, покращує метаболічний стан і допомагає контролювати вагу.
Прокинувшись, наше тіло вже почало вивільняти глюкозу в кров, що допомагає прокинутися. Однак, класичні сніданки на основі швидких вуглеводів (крупи, тости, круасани) можуть викликати різкий стрибок рівня цукру, що, в свою чергу, призводить до його різкого падіння, і знову виникає відчуття голоду.
Як зазначає лікар, щоб не зірватися на каву та інші стимулятори, важливо включати в сніданок білки та клітковину, які забезпечать тривалу енергію до обіду. Багато людей не споживають достатньо білка протягом дня, а це критично важливо для здорового старіння.
Ідеї для сніданку:
- Овес на ніч: вівсяні пластівці, мелене насіння льону, насіння чіа та коноплі, терте яблуко, гарбузове насіння, білковий порошок – все заливається водою або рослинним молоком.
- Шакшука з сочевицею та авокадо або яйця на цільнозерновому хлібі.
- Сніданок із залишків: наприклад, запечений лосось з бататом, листям салату та зеленню.