Оливкова олія, яку вважають корисною, може мати несподівані наслідки для здоров’я
Вживання великої кількості овочів, фруктів і горіхів допомагає знизити рівень холестерину та запалення
Перехід на дієту з великою кількістю горіхів, фруктів та овочів допомагає людям із ризиком серцевих захворювань зменшити жирові відкладення в організмі.
Група дослідників з Університету Флориди та Національного інституту діабету, хвороб травної системи та нирок дослідила користь рослинної дієти для людей із підвищеним ризиком атеросклеротичних серцево-судинних захворювань, повідомляє Sciencealert.
Попередніх доказів того, що оливкова олія у поєднанні з низькожировими дієтами на основі цільних рослинних продуктів приносить користь серцю, було обмаль.
Щоб перевірити ефект, дослідники спостерігали за 40 добровольцями віком від 18 до 79 років, які протягом восьми тижнів дотримувалися ретельно складеної веганської дієти. Місяць вони споживали чотири додаткові чайні ложки оливкової олії на день, а наступний місяць дотримувалися дієти з мінімальною кількістю олії.
Обидві версії дієти покращили кардіометаболічні показники, включно з рівнем холестерину, цукру в крові та запалення, порівняно з вихідними значеннями. Порядок застосування дієт впливав на зміни "поганого" холестерину. Початок із більшої кількості оливкової олії з подальшим її зменшенням знижував рівень ЛПНЩ, а початок із малої кількості або без олії не сприяв такому зниженню.
За словами вчених, невелика кількість насичених жирів в олії першого віджиму може змінювати обробку "поганого" холестерину печінкою, що підвищує його рівень у крові і потенційно збільшує ризик інсульту та серцевого нападу.
Дослідники зазначають, що зменшення споживання оливкової олії першого віджиму може призвести до більшого зниження рівня ліпідів, ніж відносно більше споживання. Вони додають, що хоча обидві дієти покращують метаболічний стан, варіант із низьким вмістом олії може бути більш ефективним для зниження "поганого" холестерину у людей із найвищим ризиком серцевих захворювань.