Печія та кислотний рефлюкс: 3 продукти, які непомітно провокують дискомфорт

Печія та кислотний рефлюкс: 3 продукти, які непомітно провокують дискомфорт

Що кажуть британські фахівці про вплив алкоголю, гострої та жирної їжі на розвиток ГЕРХ

14.11.2025
3 год. тому
1

Іноді напади кислотного рефлюксу можуть виникати випадково, наприклад, після переїдання або відрижки. Але якщо печія та інші симптоми з'являються регулярно, це може свідчити про наявність гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). 

Незалежно від діагнозу, симптоми кислотного рефлюксу зазвичай загострюються після прийому їжі, особливо якщо в раціоні присутні певні провокуючі продукти. Видання Express попереджає, що обережність із деякими з них допоможе уникнути неприємного дискомфорту. 

Алкоголь 

Згідно з даними Національної служби охорони здоров’я Великобританії, надмірне вживання алкоголю здатне спровокувати кислотний рефлюкс. Алкоголь послаблює м’язи нижнього стравохідного сфінктера, що сприяє проникненню шлункової кислоти в стравохід і викликає печію. Крім того, деякі дослідження довели, що вживання пива або вина збільшує вироблення шлункової кислоти, підвищуючи ризик загострення симптомів. 

Гостра їжа 

Попри свою користь для імунітету та яскравий смак, гострі страви є однією з найчастіших причин появи печії. Це пов’язано з наявністю капсаїцину, речовини, що уповільнює процес травлення. Через це їжа довше затримується в шлунку, підвищуючи ризик кислотного рефлюксу. Дослідження показали, що споживання продуктів, багатих на порошок чилі, істотно знижує швидкість травлення в людей із чутливістю до печії. 

Жирні продукти 

Страви з високим вмістом жирів також негативно впливають на стан травної системи. Вони можуть розслабити нижній сфінктер стравоходу, дозволяючи кислоті з шлунка проникати вище та викликати печію. Крім того, жирна їжа стимулює вироблення гормону холецистокініну (ХЦК), який також сприяє розслабленню цього сфінктера, що підсилює симптоми рефлюксу.