П’ять продуктів, необхідних для здоров’я очей: що варто включити у щоденний раціон
Рекомендації оптометриста і дієтолога, що допоможуть зберегти гостроту зору
Оптометрист Франческа Маркетті та експерт з харчування в сфері громадського здоров’я Емма Дербішир назвали п’ять продуктів, які справді сприяють збереженню здоров’я очей.
П’ять корисних продуктів для зору
Перш за все, спеціалісти радять щотижня вживати порцію жирної риби, наприклад лосося або скумбрії, щоб отримати необхідні 250 мг докозагексаєнової кислоти (ДГК). Ця кислота є важливою для клітинних мембран сітківки.
Влітку лосось і скумбрію можна готувати на грилі. Це не лише смачно, а й корисно завдяки багатству омега-3, що підтримує гостроту зору.
Червоне м’ясо, зокрема стейки та баранячі відбивні, є чудовим джерелом цинку, який важливий для нормальної роботи сітківки і допомагає зберігати зір.
Франческа Маркетті також підкреслює користь темно-зелених листових овочів, таких як шпинат і капуста, багатих на вітаміни Е і С. Вони захищають клітини від окисного стресу. Шпинат, наприклад, чудово доповнить літні салати до барбекю.
Емма Дербішир відзначила значення каротиноїду зеаксантину, який міститься у помаранчевих і жовтих фруктах та овочах, кукурудзі та солодкій картоплі. Також вітамін С, що є в апельсинах та ягодах, захищає клітини від негативного впливу сонця і забрудненого повітря.
Яйця варто додати до раціону через вітамін B2, який підтримує прозорість кришталика і нормальний зір.
Попри легку доступність цих поживних продуктів, дослідження показують, що багато людей все ще не споживають їх у достатній кількості.