П’ять продуктів, що допомагають запобігти діабету та високому холестерину

П’ять продуктів, що допомагають запобігти діабету та високому холестерину

Наука підтверджує: корисні бактерії в кишечнику впливають на імунітет, когнітивні функції та якість старіння

13.10.2025
3 год. тому
1

Дослідники підкреслюють, що харчові звички значною мірою впливають на тривалість життя. Для підтримки здоров’я та досягнення довголіття важливо вживати продукти, що позитивно впливають на кишковий мікробіом. Сучасні дослідження показують, що мікроби кишечника беруть участь не лише в процесах травлення, а й впливають на якість старіння. 

Дисбаланс між корисними та шкідливими мікробами може спричиняти проблеми зі здоров’ям: зайву вагу, підвищений рівень цукру та холестерину в крові, а також психоемоційні розлади. Натомість збалансований мікробіом допомагає знизити ризик розвитку діабету та високого холестерину, сприяючи довголіттю, зазначає National Institute on Aging. 

«Нові дані свідчать, що здоровий кишковий мікробіом може підтримувати відновлення імунних та когнітивних функцій, які порушуються з віком», – додають дослідники. 

Кишковий мікробіом – це складна екосистема мікроорганізмів, які визначають роботу кишечника та взаємодіють з імунною системою і метаболізмом. Для здоров’я важливо, щоб у кишечнику переважали корисні бактерії: вони зміцнюють бар’єр кишечника, запобігають розмноженню шкідливих мікробів і підвищують захист організму від інфекцій. 

За даними Національного Інституту Старіння, мікробіом змінюється протягом усього життя, особливо активно – від народження до трьох років і в пізньому дорослому віці. Дослідження показують, що дорослі з більш різноманітним мікробіомом мають кращу рухливість у старшому віці, рідше приймають ліки і демонструють знижений ризик передчасної смерті. 

Що робити для здорового мікробіома? Найефективніший спосіб – збалансоване харчування, багате на клітковину, пробіотики та пребіотики. Фахівці радять включити до раціону мінімум п’ять продуктів, що підтримують роботу кишечника: 

  • Ферментовані овочі
  • Йогурти з живими культурами
  • Бобові
  • Банани
  • Насіння льону