Продукти, котрі мусять бути в раціоні вагітної: секрети правильного харчування

Продукти, котрі мусять бути в раціоні вагітної: секрети правильного харчування

Овочі з магнієм, антиоксидантні ягоди та білок для здоров’я мами та розвитку дитини

19.08.2025
3 год. тому
2

Сезонні овочі багаті на вітаміни, мінерали та клітковину, яка допомагає підтримувати нормальне травлення у жінки. Особливу увагу варто приділити зеленим овочам, адже вони містять багато магнію. Це корисно для профілактики судом, набряків та прееклампсії, а також сприяє спокійному психологічному стану майбутньої мами. Також варто включати в раціон несолодкі ягоди, такі як обліпиха, чорниця та журавлина, які є потужними антиоксидантами. Проте не варто вживати їх у великих кількостях, бо кілограми ягід на день користі не принесуть. 

Рослинний білок засвоюється лише на 30 відсотків і містить багато вуглеводів, що під час вагітності теж корисно. Натомість тваринний білок засвоюється краще. Тут на допомогу приходять риба, м’ясо та яйця, проте обирати слід тільки якісні продукти. Білок є будівельним матеріалом для клітин дитини, а також допомагає запобігти анемії та прееклампсії у матері. Він важливий для багатьох обмінних процесів і після пологів допомагає зменшити випадіння волосся та ламкість нігтів. 

Субпродукти багаті на вітаміни групи B, особливо B12, якого зазвичай не вистачає в організмі. Вітаміни цієї групи допомагають запобігти токсикозу, підтримують нервову систему дитини і знижують ризик післяпологової депресії. Ще корисні жирна риба, ікра та нерафіновані олії. Серед риби найкраще віддавати перевагу дикій, найбільш жирними є оселедець та скумбрія. Вони містять Омега-3 жирні кислоти, важливі для розвитку зору та нервової системи малюка.