Регулярне вживання ромашки, шипшини та м’ятного чай знижує ризик хвороби Альцгеймера

Регулярне вживання ромашки, шипшини та м’ятного чай знижує ризик хвороби Альцгеймера

Науковці вважають, що правильний вибір трав’яного чаю може стати частиною профілактики деменції

12.09.2025
4 год. тому
1

Любителі чаю у Великій Британії знають, як важливо насолодитися чашкою гарного напою. Хоча чорний чай залишається найпопулярнішим вибором, є три трав’яні чаї, які можуть приносити не лише задоволення, а й користь для мозку. Їхні протизапальні та антиоксидантні властивості здатні знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера. 

Мова йде про німецьку ромашку, шипшину та м’яту. 

М’ятний чай
М’ята містить розмаринову кислоту, яка допомагає знижувати утворення білків, пов’язаних з хворобою Альцгеймера, таких як амілоїдні фібрили. Її протизапальні властивості роблять м’яту цікавим засобом для підтримки здоров’я мозку. 

Ромашка
Німецька ромашка багата антиоксидантами, які нейтралізують вільні радикали та покращують пам’ять. Сполуки, як-от апігенін і лютеолін, можуть стимулювати ріст клітин мозку і зміцнювати зв’язки між ними, що особливо корисно при запальних процесах, характерних для хвороби Альцгеймера. 

Шипшина
Шипшина також володіє антиоксидантними та протизапальними властивостями. Вона допомагає захищати нейрони від пошкоджень і зменшує утворення «темних нейронів», пов’язаних з порушеннями пам’яті. Дослідження показали, що шипшина може зменшувати дефіцит пам’яті при когнітивних порушеннях, знижуючи окислювальний стрес у ділянках мозку, відповідальних за навчання та запам’ятовування. 

Цілком можливо, що наступного разу ваш вибір чаю варто змінити на ромашку, шипшину або м’яту — адже вони не лише зігрівають, а й підтримують здоров’я мозку.