Рослинні дієти покращують здоров’я серця і роботу мозку: останні наукові дослідження
Ягоди та зелені овочі уповільнюють розвиток серцевої недостатності
Уявіть, що можна поліпшити здоров’я серця та роботу мозку просто, змінивши харчові звички. Дослідження Медичної школи Бостонського університету показало: збільшення споживання рослинної їжі, зокрема ягід і зелених листових овочів, при одночасному обмеженні продуктів з високим вмістом насичених жирів та тваринних продуктів може уповільнити розвиток серцевої недостатності та знизити ризик когнітивного погіршення і деменції.
Серцева недостатність (СН) зачіпає понад 6,5 мільйона дорослих у США. Крім негативного впливу на різні органи, наявність СН пов’язана з підвищеним ризиком когнітивного спаду та деменції. Також зміни в структурі та функції серця, що передують розвитку СН (ремоделювання серця), корелюють із погіршенням когнітивних функцій.
Дієти на кшталт середземноморської (MIND) та DASH, багаті на рослинну їжу, вже рекомендовані для підтримки здоров’я серця. Проте раніше не було ясно, чи здатні ці дієти впливати на ремоделювання серця, підкреслюючи продукти, що підтримують нейрокогнітивне здоров’я.
Дослідження показало: дієта MIND, яка акцентує увагу на ягодах та зелених овочах і обмежує насичені жири та тваринні продукти, покращує роботу лівого шлуночка серця – головного насоса, що постачає кисень у тіло.
Науковці проаналізували дані 2512 учасників Framingham Heart Study (Offspring Cohort), порівняли оцінку дієти MIND із показниками серцевої структури і функції і встановили, що така дієта пом’якшує негативні зміни у серці.
Хоча дотримання здорового харчування може бути складним через сучасний ритм життя, дослідники наголошують на важливості регулярних зусиль для підтримки здоров’я серця та мозку, а також для підвищення якості життя.