Що буде, якщо їсти стейк 7 днів поспіль: експеримент, який здивував навіть лікарів
Як радикальна м’ясна дієта змінює тіло, психіку та рівень енергії
Семиденне харчування виключно стейком - це дієтичний експеримент, який може суттєво змінити роботу організму. Такий раціон впливає на рівень білка, жиру, холестерину, роботу шлунково-кишкового тракту та загальне самопочуття.
Про це повідомило РБК-Україна з посиланням на Instagram-сторінку ендокринолога Олени Доманської.
Що буде з організмом
За словами експерта, протягом тижня відбудуться такі зміни в організмі:
- перший день - організм почне засвоювати додатковий білок, запускаючи процеси відновлення м'язів
- другий день - з'являється тяга до вуглеводів, але тіло починає адаптуватися на безвуглеводної дієти
- третій день - ви починаєте виходити в стан кетозу і організм починає використовувати жир як основне джерело
- четвертий день - ви споживаєте менше калорій, але більше білка, що допомагає зберегти м'язову масу та спалювати жир
- п'ятий день - хронічне запалення викликане цукром починає зменшуватись, зменшуються болі, розум стає яснішим, а енергія зростає
- шостий день - ви будете відчувати пружний приплив сил від ранку до самого вечора
- сьомий день - ви пошкодуєте про те, що не спробували раніше
Ендокринолог зазначила, що варто розуміти, що не всім підходить лише м'ясна дієта і не можна її використовувати на постійній основі.
Як часте споживання м'яса може нашкодити:
- Підвищений ризик хронічних захворювань. Серцево-судинні хвороби: надмірне споживання насичених жирів та холестерину з червоного м’яса може сприяти атеросклерозу. Також регулярне вживання обробленого м’яса пов’язують із вищим ризиком розвитку діабету.
- Запальні процеси. М’ясо, особливо оброблене (солене, копчене, смажене), містить речовини, які можуть спричиняти хронічне запалення - один з факторів старіння та хвороб (артрит, ожиріння, серцеві недуги).
- Надлишок солі та консервантів. Бекон, сосиски та ковбаси часто містять натрій, нітрати, нітрити, які перевантажують нирки, підвищують тиск і можуть мати канцерогенну дію.
- Ризик ожиріння. Незбалансоване харчування з високим вмістом жирного м’яса сприяє набору ваги, особливо при сидячому способі життя.
Варто обмежити вживання червоного та обробленого м’яса до 1-2 разів на тиждень. Надавайте перевагу необробленому пісному м’ясу (індичка, курка). Урізноманітнюй раціон рослинними білками (бобові, горіхи, тофу). Додати ткуож більше овочів, цільнозернових і клітковини.