Що означає "правило тарілки": прості та ефективні поради при здоровому харчуванні
Прості поради для жінок і чоловіків, як організувати раціон з овочів, білків, зернових та корисних жирів
Здорове харчування базується на збалансованому і різноманітному раціоні. Рекомендується включати у свої прийоми їжі чотири-п’ять основних груп продуктів: овочі та фрукти, джерела білка тваринного та рослинного походження, картоплю і зернові, молочні продукти а також олії й жири.
Існує просте "правило тарілки" яке допомагає легко організувати харчування. Для жінок діаметр тарілки має бути близько 21–22 сантиметрів для чоловіків 24 сантиметри. Наповнюйте половину тарілки овочами зеленню та фруктами чверть м’ясом птиці або рибою і ще одну чверть вуглеводами наприклад крупами хлібом чи макаронами з цільнозернового борошна. Такий підхід за Гарвардською системою харчування забезпечує організм усіма необхідними нутрієнтами вітамінами мінералами та дарує відчуття ситості.
Правило тарілки дозволяє не відмовлятися повністю від улюблених страв навіть тих що часто забороняють у суворих дієтах. Наприклад піцу можна їсти якщо взяти невеликий шматок що займе половину тарілки а іншу половину заповнити овочами або легким салатом на кшталт грецького чи "Цезаря". Варто обмежувати споживання рафінованих вуглеводів як здоба залишаючи їх не частіше одного разу на день а також майонезу маргарину та готових соусів.
Обирайте менш жирне м’ясо курку без шкіри або індичку. Червоне м’ясо рекомендується вживати не частіше двох разів на тиждень рибу щонайменше двічі. Намагайтеся максимально зменшити споживання ковбас сосисок і копченостей.