Скільки цукру можна вживати щодня без ризику для нирок: відповідь експерта з Туреччини
Зв’язок між надмірним споживанням солодкого, діабетом і хворобами нирок
Представники Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) нагадують, що щоденне споживання цукру не повинно перевищувати 50 грамів. Турецький експерт Тимур Ерк застерігає, що надлишок солодкого негативно впливає на роботу нирок та загальне здоров’я людини.
За словами Ерка, який представляє Турецький нирковий фонд, протягом останнього десятиліття в країні поступово знижується рівень надмірного споживання солі та цукру. Однак, попри позитивну тенденцію, показники все ще перевищують норму.
Експерт зазначив, що у середньому жителі Туреччини споживають удвічі більше цукру, ніж рекомендує ВООЗ.
Фахівець підкреслив, що велика кількість солодких продуктів особливо шкідлива для дітей. Надлишок цукру може призвести до серцево-судинних і ниркових захворювань, карієсу, діабету, ожиріння, порушень обміну речовин і навіть деяких видів раку.
Щоб зменшити споживання цукру, у Туреччині діє національна програма, яка передбачає поступове скорочення його кількості в упакованих продуктах, стравах громадського харчування та харчовій промисловості на 10 відсотків до 2025 року.
Керівництво щодо зменшення споживання цукру покликане підвищити обізнаність населення про шкоду надмірного його вживання, підсумував Ерк.