Сніданок, що продовжує життя: експерти розповіли, які продукти варто їсти вранці

Сніданок, що продовжує життя: експерти розповіли, які продукти варто їсти вранці

Правильний вибір страв допомагає зберегти здоров’я

19.12.2025
1 год. тому
2

Важливу роль у нашому здоров’ї відіграє не лише те, що ми їмо, а й коли саме споживаємо їжу. Вчені з Медичного університету Харбіна з’ясували, який сніданок може знизити ризик передчасної смерті.

Фахівці проаналізували дані національного дослідження здоров’я та харчування США, яке проводилося з 2003 по 2014 рік за участю 21,5 тисяч дорослих. На момент початку експерименту всім учасникам було по 30 років. Основна мета дослідження полягала у виявленні зв’язку між харчовими звичками та ризиком смертності від серцево-судинних та онкологічних захворювань.

Ранкові прийоми їжі поділили на три типи: фруктово-овочевий сніданок, страви з великою кількістю крохмалю та західний сніданок, що включає яєчню з беконом або шинкою, пластівці, тости або випічку.

Результати показали, що люди, які віддають перевагу фруктам та овочам, мають найнижчий ризик смертності. У тих, хто обирає крохмальні продукти, ймовірність серцево-судинних проблем зростає на 44–52 відсотки. Для любителів західного сніданку ризик серцево-судинних захворювань підвищений на 44 відсотки. А учасники, які їли багато фруктів та овочів, мали на 23 відсотки менший ризик серцево-судинних хвороб і на 31 відсоток нижчу загальну смертність у порівнянні з іншими групами.

Науковці підкреслюють, що правильний вибір ранкової їжі може стати простим, але ефективним способом зберегти здоров’я та продовжити життя.