Споживання молочних продуктів і солодкого перед сном збільшує ризик кошмарів

Споживання молочних продуктів і солодкого перед сном збільшує ризик кошмарів

Результати опитування свідчать про важливість харчових звичок для психоемоційного стану під час сну

10.07.2025
10 год. тому
1

Дослідники з Університету Монреаля провели масштабне опитування, щоб з’ясувати, як харчування перед сном впливає на якість сну та характер сновидінь. У дослідженні взяли участь 1082 студенти Університету Мак’юен із середнім віком 20 років. Учасники відповідали на запитання про свій раціон, харчову непереносимість, звички в їжі, якість сну та частоту сновидінь. 

Про це повідомляє NewAtlas.

Результати показали, що 40,2 відсотка респондентів вважають їжу фактором, що впливає на сон. У 24,7 відсотка вона погіршувала якість сну, а у 20,1 відсотка покращувала. Крім того, 5,5 відсотка учасників заявили, що їжа впливала на зміст їхніх снів. Найчастіше це стосувалося молочних продуктів і десертів, які провокували яскраві, тривожні або дивні сни.

Серед студентів із лактозною непереносимістю або харчовою алергією частіше траплялися кошмари. У випадку з лактозою цей ефект частково пояснювався симптомами з боку шлунково-кишкового тракту, такими як здуття чи спазми. У разі алергії ризик кошмарів був підвищений навіть без наявності фізичного дискомфорту.

Також дослідження підтвердило, що пізня вечеря негативно впливає на якість сну і може сприяти появі нічних кошмарів. Натомість збалансоване харчування протягом дня та відмова від їжі за одну-дві години до сну сприяють більш спокійному і глибокому сну.

Фрукти, овочі та трав’яні чаї асоціювалися з кращим сном і легшим пробудженням.

На завершення дослідники зазначили, що планують продовжити роботу та розширити вибірку. Вони хочуть залучити людей різного віку і з різними дієтичними звичками, а також провести експериментальні дослідження для глибшого розуміння зв’язку між їжею та сновидіннями.