У Києві відбулась унікальна акція, під час якої спекли паски з зерна, зібраного на розмінованих полях Херсонщини. Борошно для випічки було змолоте на Миколаївщині — на підприємстві, що працює під обстрілами. Цей захід мав на меті привернути увагу до проблеми мінної небезпеки, яка залишається однією з найбільших загроз для України.
Проєкт "Soul of Soil 2.0", що в перекладі означає "Душа землі", покликаний нагадати суспільству про мінування українських земель і важливість їх розмінування. Зерно, з якого виготовили паски, виростив фермер Олексій Руденко разом із племінниками на очищених саперами полях в Малій Олександрівці та навколишніх селах. 1800 гектарів землі було очищено від мін, щоб забезпечити безпеку аграріїв, які працюють в умовах ризику.
"Цей хліб — символ незламності, бо кожен шматок нагадує, що земля не тільки дає врожай, а й є місцем боротьби за наше майбутнє", — зазначив Юрій Ніколаєв, представник компанії "Золотий шлях", яка працює під обстрілами на Миколаївщині.
У рамках заходу були підготовлені великодні кошики, до яких увійшли не лише паски з херсонського зерна, але й писанки, створені Оксаною Цибух — мамою парамедикині Ірини Цибух, яка загинула минулого року, підірвавшись на міні в Харківщині. Великодні рушники, вишиті бабусями з прикордонних сіл Сумщини, доповнили кошики.
Захід нагадує про справжню цінність українського хліба та важливість відновлення замінованих територій. "Це дозволяє відчути, як важливо не лише відновлювати землю, але й давати можливість аграріям працювати в безпечних умовах", — підкреслила Юлія Свириденко, Перша віцепрем'єр-міністерка України.
До акції долучились представники посольств, волонтери, військовослужбовці та лідери думок. Майстер-клас із випікання пасок провів відомий кухар Євген Клопотенко, який наголосив, що цьогорічна паска була особливою завдяки приготуванню на пряженому молоці, що додає їй аромату печі.
"Цей захід показує, як важливо пам'ятати про тих, хто зробив можливим святкування Великодня в ці темні часи. Ми святкуємо не лише хлібом, а й тими, хто продовжує працювати на наших землях, навіть у найскладніших умовах", — поділилась думками Кристина, військовослужбовиця НГУ.
Україна зіштовхується з величезною проблемою мінування: 139 тисяч квадратних кілометрів залишаються потенційно небезпечними, зокрема дві третини з них — родючі землі. Однак завдяки міжнародній підтримці розмінування в Україні поступово триває. "Швидкого розмінування не існує, це десятиліття роботи, але кожен крок наближає нас до безпеки", — зазначила Тетяна Вельшина, фахівчиня з протимінної діяльності ПРООН.
Проект "Soul of Soil 2.0" організовано Міністерством економіки України, Програмою розвитку ООН (ПРООН) та торговельною мережею "Сільпо". Подібні майстер-класи з випікання пасок з херсонського зерна відбудуться в інших містах України, а також у Нью-Йорку.