Сир і вино здатні знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера: нове дослідження

Сир і вино здатні знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера: нове дослідження

Вчені з Університету штату Айова пояснили, як поєднання цих продуктів впливає на пам’ять та когнітивні функції

13.08.2025
4 год. тому
5

Поєднання цих продуктів добре знайоме багатьом гурманам і приємно доповнює як святковий стіл, так і вечір після напруженого робочого дня. Дослідники з Університету штату Айова виявили, що вони можуть позитивно впливати на роботу мозку та покращувати когнітивні функції. 

У рамках дослідження було проаналізовано дані 1787 людей віком від 46 до 77 років. Учасники розповідали про свій раціон та кількість уживаного алкоголю. 

З’ясувалося, що регулярне вживання сиру знижує ризик втрати пам’яті, а помірне споживання червоного вина щодня сприяє покращенню роботи мозку. Водночас надлишок солі у харчуванні має зворотний ефект і погіршує когнітивні показники. 

«Ми врахували, що отримані результати можуть бути пов’язані з тим, що ці продукти частіше вживають люди з вищим рівнем достатку. Однак потрібні додаткові клінічні дослідження, щоб підтвердити, чи справді прості зміни в раціоні здатні істотно підтримати здоров’я мозку», – зазначив один з авторів роботи Ауріель Віллет. 

На думку науковців, правильне харчування може допомогти запобігти розвитку хвороби Альцгеймера та загальному погіршенню когнітивних функцій, хоча вони й підкреслюють, що генетика залишається важливим чинником ризику.