Таки варто з'їсти бутерброд: як звичка снідати пов’язана з симптомами депресії

Таки варто з'їсти бутерброд: як звичка снідати пов’язана з симптомами депресії

Вплив першого прийому їжі на настрій, концентрацію і психічне здоров’я молоді: результати дослідження з Гонконгу

10.07.2025
8 год. тому
6

Сніданок — це перший прийом їжі впродовж дня, який часто задає тон нашому ритму життя. Якщо зранку їсти поспіхом, день зазвичай проходить у метушні й турботах, натомість повноцінний і розмірений сніданок задає спокійний настрій на решту часу. Звісно, в різних країнах світу сніданок різниться через культуру, традиції та доступність продуктів. У Західних країнах це можуть бути яйця, тости, каші, фрукти або йогурт, а в країнах Східної Азії рис, супи, мариновані овочі чи парові булочки. Дехто віддає перевагу легким сніданкам, як-от смузі чи кава, а інші надають перевагу ситній їжі. Та в будь-якому разі це сніданок. А що ж трапляється, якщо його пропустити? 

Дослідження, опубліковане у журналі Frontiers in Psychiatry, показало, що пропуск сніданку пов’язаний із підвищеним рівнем тривожності, хоч сам зв’язок виявився досить слабким. 

Сніданок важливий, адже він допомагає відновити енергетичні запаси й забезпечує організм необхідними поживними речовинами після нічного голодування. Наукові дані свідчать, що сніданок покращує концентрацію, пам’ять і навчальні результати дітей. Він також сприяє нормалізації обміну речовин та підтримці здорової ваги. Пропуск сніданку часто призводить до переїдання протягом дня і погіршує якість харчування. Для багатьох цей прийом їжі ще й можливість розпочати день у спокійній атмосфері або провести час із родиною. 

Авторка дослідження Стефані Мінг Інь Вонг та її колеги вивчали особливості сніданків серед молоді Гонконгу, а також зв’язок між пропуском сніданку, імпульсивністю, депресією та тривожністю. Вони проаналізували дані Гонконгського епідеміологічного дослідження психічного здоров’я молоді HK-YES — першого такого дослідження, що базується на опитуваннях домогосподарств, орієнтованих на молодь віком від 15 до 24 років. Дані збирали з 2019 по 2022 роки, причому 58 відсотків учасників були жінками. 

Результати показали, що 85 відсотків респондентів снідали щодня або час від часу, а 15 відсотків регулярно пропускали сніданок. Ті, хто не снідав, зазвичай демонстрували вищий рівень імпульсивності, особливо в контролі уваги та самоконтролі. Вони також мали дещо сильніші депресивні симптоми і трохи більше тривожності. Порівняно з однолітками, що снідали, вони повідомляли про приблизно один додатковий день зниження продуктивності на місяць та погіршене соціальне й професійне функціонування. 

Автори підсумували, що пропуск сніданку пов’язаний із підвищеними депресивними симптомами у молоді, при цьому порушення контролю уваги є ключовим механізмом цього зв’язку. Заохочення регулярного сніданку серед молодих людей може стати частиною заходів для покращення психічного здоров’я і отримати підтримку у політиці охорони здоров’я.