Яйця - чудове джерело білка, вітамінів та мінералів. Багато дорослих щоранку можуть з'їдати 2-3 яйця або навіть більше.
Чи можна їсти яйця зранку?
За словами тренера Юрія Попка, яйця корисно їсти на сніданок, тому це еталонне джерело білка в плані амінокислотного складу. В такому продукті є всі вітаміни мінерали та жири.
"Добре, якщо ви їсте два або три яйця щоранку. Єдине враховуйте, що яйця мають жири, які містяться в жовтку. Тому намагайтесь не перебирати норму жирів та не перебрати калоріями в цілому протягом дня", - додав експерт.
До того ж часто люди відділяють жовтки від білка, щоб не перебрати жирами, але в самому жовтку білка більше, ніж в білку.
"Жир з жовтка не відділите від цього білка. Тому можете їсти цілі яйця і на рівень холестерину це також не впливає", - пояснив Попко. Чим корисні яйця
Попри відносно невеликий розмір, яйця містять багато поживних речовин і можуть бути важливою частиною збалансованої дієти.
Одне велике варене яйце містить близько 77 калорій і містить:
- вітаміни А, В5, В12, D, Е, К, В6
- фолієву кислоту
- фосфор
- селен
- кальцій
- цинк
- білок - 6 г
- корисні жири - 5 г
Яєчні жовтки містять велику кількість лютеїну та зеаксантину - корисних антиоксидантів, які допомагають зменшити ризик катаракти. У яйцях також багато вітаміну А, який корисний для здоров’я очей. Чи впливають яйця на рівень холестерину
Зазначимо, що дієтолог та ендокринолог Катерина Толстікова раніше в інтерв'ю говорила, що їжа дійсно може впливати на рівень холестерину, але це загальний раціон і сюди не відноситься якийсь конкретний продукт.
Найбільше на холестерин впливають метаболічні порушення, якщо немає жирів достатньої кількості у раціоні і порушена робота жовчного, то жири не засвоюються і холестерин буде синтезувати. Тобто клітини печінки будуть синтезувати холестерин, щоб підтримувати нормальний рівень.
Тому багато залежить від способу життя.
"Дослідження показало, що вживання жовтків по 2-3 щоденно може покращувати роботу нервової системи, профілактувати розвиток серцево-судинних систем", - пояснила дієтолог.