Три продукти, які варто виключити зі свого раціону, щоб знизити ризик інсульту

Три продукти, які варто виключити зі свого раціону, щоб знизити ризик інсульту

Збалансоване харчування – запорука здоров’я судин і мозку

03.11.2025
9 дн. тому
17

Інсульт виникає, коли кровопостачання мозку раптово порушується, що призводить до кисневого голодування його тканин. Це надзвичайно небезпечний стан, який може мати серйозні наслідки. Втім, є способи знизити ризик його виникнення, і один з ключових факторів – харчування. 

Як дієта впливає на ймовірність інсульту 

Європейські науковці провели велике дослідження, у якому взяли участь понад 418 тисяч осіб. Упродовж майже 13 років дослідники спостерігали за станом здоров’я учасників, аналізували їхній раціон, спосіб життя, доступ до медичних послуг та соціально-демографічні чинники. 

Результати показали: високе споживання овочів, фруктів і молочних продуктів знижує ризик ішемічного інсульту – найпоширенішої його форми. Водночас цей захист не поширюється на геморагічний тип інсульту, який пов’язаний із розривом судин у мозку. 

Продукти, яких слід уникати 

Науковці також виявили, що раціони з великим вмістом насичених жирів, трансжирів і солі суттєво підвищують ризик інсульту. До таких продуктів належать, зокрема: 

  • Перероблене м’ясо (ковбаси, сосиски)
  • Фастфуд і смажені страви
  • Продукти з високим вмістом солі та гідрогенізованих жирів (чипси, випічка, маргарин)

Відмова від цих продуктів на користь здоровішого харчування може істотно зменшити ризик інсульту.