Три види чаю, які не можна пити при діабеті: лікарі попереджають про ризики

Три види чаю, які не можна пити при діабеті: лікарі попереджають про ризики

Алое вера, ромашка та пажитник можуть впливати на рівень глюкози

05.08.2025
3 год. тому
2

Чай вважається корисним напоєм, проте не всі його різновиди є безпечними для людей із цукровим діабетом. Деякі сорти можуть містити приховані джерела цукру або викликати підвищення рівня глюкози в крові. 

Про це повідомляє Eating Well. 

Трав'яний чай з алое вера
Цей напій поєднує заспокійливі властивості трав із корисними якостями алое вера, що покращує травлення, підтримує імунітет та сприяє очищенню організму. Але експерт із дитячого харчування Ерін Палінскі-Вейд радить бути обережними з його вживанням. 

Алое вера може суттєво впливати на рівень цукру і ліпідів у крові у людей із діабетом 2 типу. Його прийом може знизити глюкозу, артеріальний тиск та холестерин, що при одночасному прийомі ліків може призвести до небезпечно низького рівня цукру. 

Ромашковий чай
Для людей із діабетом 2 типу часто характерні додаткові проблеми зі здоров’ям, зокрема ризики серцево-судинних захворювань. Тому вони можуть приймати ліки для розрідження крові. 

Ромашка традиційно використовується для покращення сну та травлення, проте вона може взаємодіяти з антикоагулянтами, такими як варфарин, що становить ризик для пацієнтів. 

Чай з пажитника
Пажитник (фенугрек) — це ароматний чай із насіння або листя, який має горіховий смак та корисні властивості. Дієтолог Лорена Драго попереджає, що пажитник може знижувати рівень цукру в крові та взаємодіяти з ліками для розрідження крові, тому людям із діабетом і серцево-судинними захворюваннями слід консультуватися з лікарем перед його вживанням.  

Поради щодо харчування при діабеті 

  • Насичуйтеся клітковиною. Вона допомагає контролювати апетит і стабілізувати рівень цукру. Додавайте до раціону продукти, багаті на клітковину, під час кожного прийому їжі.
  • Вибирайте корисні поєднання. Фрукти добре регулюють рівень глюкози, але краще їсти їх разом із білками чи здоровими жирами — це уповільнить всмоктування цукру. Наприклад, банан із грецьким йогуртом і мигдалем.
  • Більше овочів. Вони містять мало вуглеводів, багато вітамінів і клітковини, що сприяє насиченню.
  • Слідкуйте за рівнем цукру. Регулярно перевіряйте глюкозу в крові та тримайте під рукою швидкодіючі джерела цукру, як-от таблетки глюкози, сік або газовану воду.