Цей вид горіхів знижує ризик серцево-судинних захворювань та підтримує здоров’я судин
Дослідження підтверджує зниження шкідливого холестерину у крові
Вживання різних видів горіхів відоме своїми користь для здоров’я, але нове дослідження показало, що особливо ефективними у зниженні ризику серцево-судинних захворювань є волоські горіхи.
Деталі дослідження
За результатами наукових досліджень, споживання горіхів пов’язане зі зниженням ймовірності розвитку серцево-судинних хвороб на 15% та зменшенням смертності від них на 23%. Крім того, вони допомагають знижувати рівень холестерину в крові.
Вчені зосередили увагу на впливі саме волоських горіхів. Як зазначив співавтор дослідження Еміліо Рос:
"Попередні дослідження показували, що горіхи, зокрема волоські, асоціюються з меншим ризиком серцевих захворювань та інсультів, оскільки вони змінюють склад частинок ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ)."
Щоб детально вивчити вплив волоських горіхів на різні типи ліпопротеїнів, науковці проаналізували дані про здорове старіння 708 людей віком 63–79 років протягом двох років. Частина учасників додавала до свого щоденного раціону півчашки волоських горіхів (30–60 грамів), інші – ні.
За цей час дослідники відстежували рівень холестерину та розмір частинок ліпопротеїнів. У тих, хто регулярно вживав волоські горіхи, загальний рівень холестерину знизився на 4,3 мг/дл, а ЛПНЩ – на 8,5 мг/дл. Вживання горіхів також зменшувало кількість дрібних частинок ЛПНЩ, які вважаються особливо шкідливими для серця.
Додатково дослідження показало, що волоські горіхи знижують рівень ліпопротеїнів середньої щільності – маркера серцево-судинного ризику. Вплив був більш вираженим у чоловіків: їх рівень ЛПНГ знизився майже на 9%, тоді як у жінок – лише на 2,6%.