У чому користь лохини та скільки можна їсти на день, щоб підтримати здоров’я
Антиоксиданти, вітаміни та мінерали, що підтримують серце, мозок і імунну систему
21.08.2025
14 дн. тому
16
Лохина — це не лише смачна, а й надзвичайно корисна ягода. Вона містить багато вітамінів, антиоксидантів та інших цінних речовин, які підтримують роботу мозку, серця та інших органів.
Її часто називають ягодою довголіття, адже лохина сприяє очищенню організму та його омолодженню.
Корисні властивості лохини:
- Зміцнює імунітет та має противірусну дію, захищає від шкідливих бактерій.
- Підтримує здоров’я кісток завдяки високому вмісту кальцію.
- Покращує еластичність і міцність судин, що важливо для зниження ризику серцево-судинних захворювань.
- Антиоксиданти в ягодах уповільнюють розвиток ракових клітин.
- Жирні кислоти допомагають знизити рівень холестерину в крові.
- Має протизапальні та жарознижувальні властивості.
- Глюкоза, що міститься в ягодах, підтримує роботу головного мозку.
- Сприяє зниженню артеріального тиску.
- Магній у складі лохини позитивно впливає на нервову систему та підвищує стресостійкість.
- Уповільнює процеси старіння і допомагає омолодженню організму.
Харчова цінність лохини
Одна склянка ягід (148 г) містить:
- Клітковина: 3,6 г
- Вітамін С: 16% добової норми (ДН)
- Вітамін К: 24% ДН
- Марганець: 22% ДН
Чи може лохина завдати шкоди?
При помірному вживанні лохина є безпечною і корисною частиною збалансованого раціону. Згідно з рекомендаціями Міністерства сільського господарства США, дорослі повинні споживати від 1,5 до 2 чашок фруктів щодня. Одна чашка лохини (розміром із тенісний м’яч) може допомогти виконати цю норму. Якщо відчуття комфорту зберігаються, можна вживати її і більше.