Варто знати кожному! Три продукти, які після повторного розігрівання стають токсичними

Варто знати кожному! Три продукти, які після повторного розігрівання стають токсичними

Впливу повторного нагрівання на хімічний склад і бактеріальне забруднення продуктів

06.08.2025
5 год. тому
2

Повторне нагрівання деяких продуктів може змінювати їх хімічний склад і ставати шкідливим для здоров’я.

Багато господинь люблять готувати страви про запас, щоб швидко розігріти їх пізніше. Це зручно і економить час, але з погляду безпеки для організму така практика має свої ризики.

Під час повторної термічної обробки в продуктах можуть утворюватися токсичні речовини, які негативно впливають на здоров’я, наприклад, викликають проблеми з нирками або запальні процеси. Крім того, після охолодження в деяких стравах можуть розмножуватися шкідливі бактерії, як-от кишкова паличка чи лістерія, що загрожують кишковим розладам.

Дієтологиня Харіні Бала звертає особливу увагу на три продукти, які несуть найбільший ризик при повторному нагріванні:

  1. Варений рис. В ньому може жити бактерія Bacillus cereus, що часто зустрічається в ґрунті і виживає навіть після приготування. Якщо залишити рис при кімнатній температурі понад дві години, бактерії почнуть активно розмножуватися, і страва стане токсичною, викликаючи діарею або блювоту. Щоб знизити ризик, варений рис потрібно швидко охолоджувати і зберігати в холодильнику, а вживати не пізніше кількох годин після охолодження.
  2. Шпинат. Хоч овочеві салати зазвичай не розігрівають, страви з шпинатом, наприклад, киш, часто підігрівають. У шпинаті міститься щавлева кислота, яка у сирому вигляді безпечна, але при повторному розігріванні стає токсичною і може підвищувати ризик утворення ниркових каменів.
  3. Чай. Якщо охололий чай підігрівати в мікрохвильовці, його смак погіршується через розпад дубильних речовин і катехінів. Водночас у такому напої можуть активізуватися бактерії та грибки, що робить його небезпечним для вживання.