Вчені назвали овочі та фрукти, регулярне вживання яких знижує ризик розвитку інсульту
Люди, які регулярно їдять груші та інші білі фрукти, значно рідше мають проблеми з роботою судин мозку
Фрукти та овочі з білою м’якоттю можуть значно зменшити ймовірність виникнення інсульту завдяки унікальним антиоксидантам, що містяться в їхньому складі. Інсульт є серйозним порушенням кровопостачання мозку, і профілактика має вирішальне значення для збереження здоров'я.
За даними видання Express, яке посилається на результати дослідження вчених з Рочестерського університету у США, правильне харчування може відігравати важливу роль у зменшенні ризику інсульту поряд із медикаментозною профілактикою. Виявлено, що регулярне вживання певних фруктів та овочів з білою м’якоттю сприяє зниженню ймовірності виникнення цього небезпечного стану.
Особливу увагу науковці звертають на груші. Ці плоди здатні нормалізувати артеріальний тиск і рівень холестерину завдяки наявності пектину. Це харчове волокно не перетравлюється, але утворює гелеутворювальну масу, яка допомагає очищати організм від токсинів природним шляхом.
Ще у 2011 році дослідники висунули гіпотезу, що груші можуть мати захисну дію для мозку. Для перевірки цього було проаналізовано медичні дані понад 20 тисяч людей віком від 40 років, які на момент дослідження не мали серцево-судинних захворювань. Учасників також опитали щодо частоти вживання фруктів, таких як груші та яблука.
Протягом наступного десятиліття серед учасників було зафіксовано 233 випадки інсульту. Аналіз результатів показав, що ті, хто регулярно споживав фрукти й овочі з білою м’якоттю, мали на 52 відсотки менший ризик інсульту порівняно з тими, хто їх уникав.
Дослідники також з'ясували, що щоденне вживання додаткових 25 грамів таких продуктів дозволяє знизити ризик інсульту на дев’ять відсотків.
Учені наголошують, що подібний ефект може бути наслідком здорового способу життя, притаманного людям, які регулярно вживають багато фруктів та овочів.
За статистикою Міністерства охорони здоров’я України, щороку в країні відбувається близько 130 тисяч випадків інсульту. До 40 відсотків пацієнтів помирають упродовж першого місяця після інсульту. Близько 35 відсотків хворих – це люди працездатного віку. Сукупні економічні втрати для держави можуть сягати 100 мільярдів гривень.