Вчені попередили про можливий вплив щоденного споживання кави на здоров’я нирок

Вчені попередили про можливий вплив щоденного споживання кави на здоров’я нирок

Дослідники ідентифікували речовини в крові, що можуть захищати органи або підвищувати ризики хронічних захворювань

13.10.2025
2 год. тому
1

Різні продукти та напої можуть по-різному впливати на здоров’я нирок. Деякі з них діють позитивно, інші негативно. Біологічні механізми цього впливу залишаються маловідомими і є предметом активних наукових досліджень. 

Нещодавнє дослідження, опубліковане у листопаді в Clinical Journal of the American Society of Nephrology, присвячене метаболітам у сироватці крові, які пов’язані з вживанням кави. Вчені ідентифікували двадцять таких речовин, з яких три виявилися пов’язаними з ризиком розвитку хронічної хвороби нирок. 

Одна з цих сполук, глікохенодезоксихолева кислота, бере участь у первинному метаболізмі жовчних кислот і, за даними дослідників, може мати захисний ефект для нирок. Дві інші речовини, навпаки, асоціюються з підвищеним ризиком розвитку хронічної хвороби нирок, повідомляє портал Eurekalert 4 листопада. 

За словами докторки Кейсі М. Ребхольц, співавторки дослідження, ці метаболіти також пов’язані з курінням, що частково пояснює їхній зв’язок з підвищеним ризиком захворювань нирок. Водночас науковці підкреслюють, що необхідні подальші дослідження, щоб визначити, наскільки зміни в раціоні можуть допомогти у профілактиці хронічної хвороби нирок.