Вчені попереджають! Ці популярні продукти можуть підвищити ризик розвитку раку шлунка

Вчені попереджають! Ці популярні продукти можуть підвищити ризик розвитку раку шлунка

Нове дослідження показало, що популярні консервовані некрохмалисті овочі можуть шкодити здоров’ю

02.12.2025
4 дн. тому
3

Багато українців взимку споживають різні овочі, однак рак залишається однією з провідних причин смертності. Згідно з дослідженням World Cancer Research Fund, деякі види овочів можуть підвищувати ризик розвитку раку шлунка. 

Особливо цікавим виявилось, що консервовані некрохмалисті овочі можуть сприяти цьому ризику. 

Консервування – це процес обробки продуктів, який дозволяє зберегти їх свіжість, смак та поживні властивості, одночасно уповільнюючи їх псування. Щоб продовжити термін зберігання, продукти часто солять або маринують. Саме ця практика, на думку вчених, може збільшувати ймовірність розвитку раку шлунка. 

Досліди на тваринах показали, що велика кількість солі змінює в’язкість шлункового слизу, який захищає орган, та стимулює утворення N-нітрозосполук. Крім того, надмірне споживання солі може сприяти розвитку бактерії Helicobacter pylori, яка вражає шлунок та дванадцятипалу кишку. 

Овочі поділяють на групи залежно від вмісту крохмалю. До некрохмалистих овочів належать: 

  • Коренеплоди: морква, буряк, пастернак, ріпа, бруква;
  • Зелені листові: шпинат, салат;
  • Хрестоцвіті овочі: броколі, білокачанна капуста, крес-салат;
  • Цибульні: цибуля, часник, порей.