Вчені розповіли, чому регулярне споживання молочних продуктів сприяє зміцненню здоров’я

Вчені розповіли, чому регулярне споживання молочних продуктів сприяє зміцненню здоров’я

Нові дані підтверджують зв’язок між раціоном і ризиком інсульту

13.11.2025
2 год. тому
2

Молочні продукти можуть бути пов’язані зі зниженням ризику розвитку інсульту як у чоловіків, так і у жінок. Науковці вважають, що це може пояснюватися високим вмістом кальцію та калію в таких продуктах. 

Такі висновки були зроблені за результатами дослідження, опублікованого в журналі European Heart Journal. У рамках роботи дослідники вивчали зв’язок між харчуванням і ймовірністю виникнення ішемічного інсульту. Цей тип інсульту виникає через порушення кровопостачання мозку. 

У дослідженні було проаналізовано дані понад 418 тисяч осіб з дев’яти країн Європи. Середній період спостереження становив 12,7 року. З’ясувалося, що вживання молочних продуктів, овочів, фруктів, бобових, круп, горіхів і насіння пов’язане зі зменшенням ризику ішемічного інсульту. 

Додаткові підтвердження надає інше дослідження, результати якого опубліковані на сайті Національного центру біотехнологічної інформації США. У ньому також аналізувався вплив споживання молочних продуктів на ризик інсульту. 

Учасники контрольної групи, які не мали інсульту, виявилися схильнішими до регулярного споживання молочних продуктів, зокрема сиру та йогуртів, ніж пацієнти, які перенесли інсульт. 

Автори підсумували, що підвищене вживання молочних продуктів пов’язане з меншою ймовірністю розвитку інсульту у чоловіків і жінок.