Вчені застерігають: вживання картоплі фрі може негативно впливати на здоров’я мозку

Вчені застерігають: вживання картоплі фрі може негативно впливати на здоров’я мозку

Популярний продукт, який шкодить памʼяті, увазі та здатності мислити

06.11.2025
6 дн. тому
3

Не лише хронічна втома чи малорухливий спосіб життя можуть стати причиною зниження розумових здібностей. 

Як повідомляє Daily Express, харчові звички, зокрема любов до картоплі фрі, можуть серйозно впливати на роботу мозку. 

Британські нутриціологи з’ясували, що регулярне вживання смаженої картоплі пов’язане з підвищеним ризиком порушення когнітивних функцій. Люди, які часто обирають цю страву, частіше скаржаться на погіршення пам’яті, концентрації та здатності до творчого мислення. 

Фахівці пояснюють, що подібна їжа сприяє хронічному запаленню у центральній нервовій системі, що негативно позначається на стані судин головного мозку. Особливо це небезпечно при високому рівні «поганого» холестерину (ЛНП), який ускладнює надходження кисню до клітин мозку. 

Крім того, смажена картопля є джерелом великої кількості калорій і насичених жирів, що підвищує ризик ожиріння та серцево-судинних захворювань. Медики наголошують: варто обмежити споживання такої їжі й обрати збалансований раціон, багатий на корисні жири та поживні речовини. 

Також рекомендовано поєднувати здорове харчування з регулярною фізичною активністю. Такий комплексний підхід допоможе покращити когнітивні функції та знизити ймовірність розвитку нейродегенеративних захворювань у майбутньому.