Від традиційної страви до зміцнення імунітету: дієтолог пояснив, чому сало корисне

Від традиційної страви до зміцнення імунітету: дієтолог пояснив, чому сало корисне

Як щоденний шматочок покращує роботу мозку, серця, нирок та зміцнює імунітет

05.12.2025
1 дн. тому
1

Сало містить цінні жири, серед яких особливо корисною є арахідонова кислота, поліненасичена жирна кислота, що позитивно впливає на роботу мозку, серця та нирок, а також покращує склад крові, допомагаючи зменшувати рівень холестеринових бляшок. 

Дієтологи зазначають, що в салі присутня омега-6, яка сприяє здоров’ю шкіри, робить її гладкою, еластичною та зволоженою. Крім того, ця кислота прискорює загоєння ран та прищиків. 

У салі також містяться жиророзчинні вітаміни A, D і E, життєво важливі мікронутрієнти, що забезпечують нормальну роботу клітин, підтримують метаболізм білків, жирів та вуглеводів, регулюють ферментні системи, окислювально-відновні процеси, згортання крові та розвиток організму. 

Щоб отримати максимум користі, дієтологи радять споживати близько 30 грамів сала на день, бажано зранку. Це забезпечує організм необхідними речовинами, не шкодячи фігурі. 

Медики додають, що люди, які рідко їдять сало, частіше страждають від респіраторних захворювань і мають проблеми з органами дихання. За словами експертів, жир допомагає забезпечувати кисневий обмін і підтримує здатність організму дихати, тому його нестача рано чи пізно може призвести до проблем із диханням. 

Також сало корисне для тих, хто займається розумовою працею, оскільки поєднання складних вуглеводів і жирів допомагає підвищити інтелектуальну активність. Можна навіть зробити нову сімейну традицію і перед важливим іспитом або зустріччю з’їдати шматочок хліба з салом.