Від випічки до залежності: приховані ризики маку, про які ви не здогадувались

Від випічки до залежності: приховані ризики маку, про які ви не здогадувались

Від джерела вітамінів до потенційного наркотику: що сучасна наука з’ясувала про насіння

24.07.2025
1 дн. тому
2

Насіння маку, з його ніжним горіховим присмаком, є улюбленим інгредієнтом у випічці та традиційних стравах по всьому світу. Століттями вважалося, що і саме насіння, і олія з нього здатні лікувати головний біль, кашель, астму та навіть безсоння.

Що з цих народних вірувань підтверджує сучасна наука, розповіло РБК-Україна з посиланням на допис професора та дієтолога Олега Швеця у Facebook. 

Чим корисне макове насіння 

Як і більшість насіння, макове містить багатий комплекс поживних речовин: клітковину, рослинні жири та інші важливі компоненти. Лише одна столова ложка (приблизно 9 грамів) забезпечує організм 46 калоріями, 1,6 грамами білка, 3,7 грамами жирів, 2,5 грамами вуглеводів та 1,7 грамами клітковини.

Це насіння є справжнім чемпіоном за вмістом марганцю 0 26% від добової норми! Цей мінерал критично важливий для здоров'я кісток та процесу згортання крові. Марганець також допомагає організму засвоювати амінокислоти, жири та вуглеводи.

Крім того, у маку багато міді (16% від добової норми), необхідної для утворення сполучної тканини та ефективного транспортування заліза в організмі. Серед інших цінних мікроелементів: 10% кальцію, 7% магнію, 6% фосфору, 6% цинку, 6% тіаміну (вітамін В1) та 5% заліза від добової норми.

З насіння маку методом холодного віджиму отримують цінну макову олію. Вона багата на Омега-6 та Омега-9 жирні кислоти, а також містить невелику кількість важливої альфа-ліноленової кислоти (ALA) - представника незамінних Омега-3 жирних кислот.

Крім того, як саме насіння, так і олія з нього є хорошим джерелом поліфенолів - потужних антиоксидантів, які, за даними досліджень, допомагають знизити ризик серцевих захворювань, захищаючи клітини від пошкоджень. 

Де закінчується користь і починається ризик? 

Важливо розуміти, що рослина маку містить морфін, кодеїн, тебаїн та інші алкалоїди опію, відомі своїми знеболювальними, заспокійливими та снодійними властивостями. Зазвичай ці сполуки містяться в молочно-білій рідині, що виділяється з макової коробочки.

Саме ж насіння маку в природному вигляді не містить опійних сполук. Проте, воно може бути забруднене ними під час збору врожаю або внаслідок пошкодження макових коробочок шкідниками чи неправильної обробки. Саме тому перед тим, як потрапити на полиці супермаркетів, макове насіння зазвичай ретельно очищають.

Неочищене макове насіння може містити опіоїди у значних кількостях. Вживання такого насіння, а також макового чаю або продуктів, що продаються як натуральні знеболювальні чи снодійні засоби, може нести дуже серйозні ризики для здоров'я, включаючи можливість викликати залежність, передозування і навіть смерть. Тому їх вживання категорично не рекомендується.

Макова олія, завдяки високому вмісту моно- та поліненасичених жирів, позитивно впливає на серцево-судинну систему. Дослідження показують, що дієти, багаті на ненасичені жири, можуть знизити ризик серцевих нападів та інсультів на 17%.

Однак варто зазначити, що деякі наукові дані вказують на потенційний негативний вплив надто високого співвідношення Омега-6 до Омега-3, що асоціюється з підвищеним ризиком запалення. Проте, дані щодо цього питання залишаються досить суперечливими.

Окрім внутрішнього вживання, деякі дослідження показують, що жири, присутні в маковій олії, при нанесенні на шкіру, можуть сприяти загоєнню ран, а також запобігати появі лускатих уражень, що робить її потенційно корисною для дерматологічних цілей.

Крім того, насіння маку є чудовим джерелом клітковини. Вона відома своєю здатністю покращувати здоров'я кишківника, стимулювати його роботу та полегшувати запори. А вже згадані антиоксиданти, що містяться в цьому насінні, продовжують захищати клітини нашого організму від пошкоджень, спричинених вільними радикалами.

 Потенційні ризики та важливі попередження 

Загалом, макове насіння, придбане у перевірених виробників та вживане в невеликих кількостях (наприклад, у випічці), вважається безпечним. Проте, важливо врахувати деякі ризики:

  • Снодійні ефекти. Хоча молочний сік незрілого насіння маку дійсно містить опіоїдні сполуки, які можуть викликати сон, насіння маку, що продається в магазинах, зазвичай очищене і містить лише незначну кількість таких сполук, тому не справлятиме жодного ефекту в боротьбі з безсонням. Міф про "маковий чай" як натуральний снодійний засіб є небезпечним.
  • Позитивний тест на наркотики. Вживання макового насіння може призвести до позитивного результату тесту на наркотики. Невелику кількість кодеїну та морфіну можуть виявити в сечі протягом 48 годин після його вживання. Це залежить від порогових значень, які використовує лабораторія, та концентрації опійних сполук, що залишилися після промивання насіння.