Вживання чіпсів і ковбаси збільшує ризик ранньої смерті: результати дослідження
Детальний аналіз харчових продуктів з високим ступенем переробки показав, як трансжири та цукор шкодять здоров’ю
Європейські вчені встановили, що вживання продуктів з високим ступенем переробки значно підвищує ризик ранньої смерті. До таких продуктів відносяться ковбасні вироби, чіпси, напівфабрикати та газовані напої. Дослідники проаналізували поживний склад страв швидкого приготування, зокрема рівень трансжирів і концентрацію цукру, що іноді сягає 40%. Постійне споживання цих продуктів збільшує ризик передчасної смерті в середньому на 26%.
Особливо небезпечними виявилися газовані напої та копчені ковбаси, які послаблюють організм і можуть спричинити ураження серця і судин, підвищуючи ймовірність летального результату на 60%. Фахівці закликають уникати надмірного вживання сосисок і сардельок, натомість рекомендують обирати свіжовіджаті соки, фрукти, ягоди та жирну рибу з північних морів. Збалансоване харчування допоможе зберегти здоров’я та знизити ризики серцево-судинних захворювань.