Як келих вина впливає на організм: що станеться з вами при щоденному вживанні

Як келих вина впливає на організм: що станеться з вами при щоденному вживанні

Міфи про цілющі властивості, наукові факти та ризики регулярного вживання спиртного

08.08.2025
3 год. тому
2

Вино вживають уже понад 6 тисяч років і майже в усіх куточках світу існують свої унікальні традиції, сорти винограду та методи бродіння. З давніх-давен вважалося, що вино має лікувальні властивості. Ця думка збереглася і до сьогодні. 

Раніше багато досліджень стверджували, що для підтримки здоров’я корисно щодня випивати хоча б один келих вина. Але що кажуть сучасні наукові дані? Чи дійсно щоденне вживання вина може бути корисним? І на що варто звернути увагу, перш ніж відкривати пляшку? 

Хоча помірне споживання вина може бути частиною здорового способу життя, сам по собі цей напій важко назвати корисним. Як пояснює дієтологиня з профілактичної кардіології Мішель Рутенштейн, багато років засоби масової інформації поширювали ідею про користь келиха вина для серця і судин. 

Вино містить поліфеноли, які можуть позитивно впливати на організм. Зокрема у шкірці червоного винограду є ресвератрол, що знижує ризик утворення тромбів і може допомагати зменшувати рівень "поганого" холестерину, розповідає Рутенштейн. 

Ці антиоксиданти також зменшують запалення та підтримують серцево-судинну систему. Проте вино не є найкращим джерелом таких речовин, їхня кількість варіюється залежно від виду вина, а через окислення поліфеноли можуть ставати менш ефективними. 

Сертифікована дієтологиня Кейлі Проктор з City of Hope Orange County у Каліфорнії наголошує, що наразі немає жодних доказів, що алкоголь покращує роботу серця. Вона також зазначає, що всі алкогольні напої, у тому числі червоне і біле вино, пов’язані з підвищеним ризиком раку. Організм перетворює алкоголь на ацетальдегід, речовину, яка визнана канцерогеном. 

Крім того, жодна кількість антиоксидантів не може компенсувати шкоду, яку алкоголь завдає організму. Надмірне вживання призводить до проблем із печінкою, серцевими хворобами та іншими порушеннями. 

Лікарі радять помірне вживання. Для чоловіків це 1–2 порції алкоголю на день, для жінок максимум 1 порція. Одна порція вина дорівнює приблизно 150 мілілітрів. 

Водночас безпечної дози алкоголю не існує. Навіть помірне споживання з часом може негативно вплинути на серце, печінку та вагу. Це не означає, що потрібно повністю відмовитися від вина, але при вживанні варто враховувати можливі ризики. Час від часу випити келих вина не обов’язково шкідливо.