Як уповільнити старіння мозку: продукт, який зменшує ймовірність розвитку деменції

Як уповільнити старіння мозку: продукт, який зменшує ймовірність розвитку деменції

Вчені виявили, що регулярне вживання грибів допомагає боротися з вільними радикалами

07.10.2025
2 год. тому
2

Нові дослідження свідчать, що гриби містять антиоксиданти, які можуть уповільнювати старіння та підтримувати здоров’я. Робота, опублікована в журналі Food Chemistry, вказує на наявність у грибах ерготіонеїну та глутатіону, сполук, що допомагають організму боротися з вільними радикалами, які утворюються під час травлення та здатні пошкоджувати клітини. Професор Роберт Білман, перший автор дослідження, підкреслює важливість цих висновків для розуміння теорії старіння через вільні радикали. 

За цією теорією накопичення токсичних радикалів з часом може призводити до серйозних захворювань, зокрема раку, ішемічної хвороби серця та хвороби Альцгеймера. 

Окрім антиоксидантів гриби можуть бути джерелом вітаміну D. Дослідження, опубліковане в журналі Neurology, показало, що його дефіцит підвищує ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Вживання грибів, особливо збагачених вітаміном D, може допомогти запобігти цьому дефіциту.