Як йодована сіль може перетворити макарони на отруту: що потрібно знати кожному
Як звичайне приготування пасти може стати небезпечним
Навіть звичайні домашні макарони можуть стати небезпечними для здоров’я, з’ясували американські дослідники.
Деякі господині варять спагеті з йодованою сіллю, яка вважається кориснішою за звичайну кухонну, оскільки допомагає запобігти дефіциту йоду в організмі.
Проте виявилося, що при варінні макаронів у водопровідній воді з йодованою сіллю можуть утворюватися токсичні речовини.
Питна вода зазвичай обробляється хлором або хлораміном, а невелика кількість цих дезінфікуючих засобів може залишатися у воді для приготування їжі. Проблеми виникають, якщо додавати йодовану сіль у таку воду під час варіння макаронів.
Лабораторні дослідження показали, що при нагріванні пшеничного борошна у воді утворюються шкідливі йодовані побічні продукти дезінфекції. Домашній експеримент підтвердив, що у варених макаронах з’являються йодовані тригалометани, які є потенційно токсичними сполуками.
Щоб уникнути ризику, фахівці радять додавати сіль лише після того, як макарони зваряться, і варити їх без кришки. Якщо ж хочеться приготувати пасту у підсоленій воді, краще використовувати не йодовану сіль, наприклад гімалайську або кошерну, а після варіння процідити макарони від води.