Як йодована сіль може перетворити макарони на отруту: що треба знати кожному
Вчені пояснюють, що робити, щоб уникнути отруєння
Американські дослідники з’ясували, що навіть звичайні домашні макарони можуть стати шкідливими для здоров’я. Причина в тому, що багато хто варить спагеті з йодованою сіллю, яка вважається кориснішою за звичайну через профілактику дефіциту йоду.
Однак виявилося, що під час варіння макаронів у воді, що містить хлор або хлорамін (зазвичай такі дезінфікуючі речовини додають у водопровідну воду), разом із йодованою сіллю можуть утворюватися токсичні сполуки.
Лабораторні дослідження показали, що при нагріванні пшеничного борошна у такій воді з’являються шкідливі йодовані побічні продукти дезінфекції — зокрема йодовані тригалометани, які потенційно токсичні.
В експерименті, проведеному в домашніх умовах, у варених макаронах справді виявили ці небезпечні речовини.
Щоб уникнути ризиків, експерти радять додавати сіль лише після того, як макарони зваряться, і варити їх без кришки. Якщо ж хочеться варити у підсоленій воді, краще обирати сіль без йоду наприклад, гімалайську або кошерну. І після приготування добре зливати воду, у якій варилася паста.