Яке вино найчастіше провокує рак? Вчені відкрили страшну правду – ви будете в шоці!
Хоча давно відомо, що червоне вино містить більше антиоксидантів, зокрема ресвератролу, який має протизапальні властивості і гальмує розвиток ракових клітин, питання його впливу на онкологічні захворювання залишається відкритим.
Вчені зі Школи громадського здоров’я Університету Брауна (США) вирішили дослідити, чи дійсно є різниця між червоним і білим вином у контексті ризику виникнення раку.
Проаналізувавши медичні дані майже 96 тисяч людей, науковці не виявили суттєвої різниці у загальному онкологічному ризику між вживанням червоного і білого вина. Водночас з’ясувалося, що загалом вино може бути пов’язане з вищим ризиком раку шкіри, а біле – зокрема.
Дослідження показало: споживання білого вина збільшує ймовірність розвитку раку шкіри на 22% у порівнянні з червоним. Проте механізм такої різниці поки що незрозумілий.
Особливо помітним був зв’язок між білим вином і підвищеним ризиком розвитку онкозахворювань у жінок.
Відомо, що етиловий спирт в організмі перетворюється на шкідливі сполуки, які можуть пошкоджувати ДНК і білки, що й пояснює канцерогенний ефект алкоголю.
Загалом на частку раку, пов’язаного з надмірним вживанням алкоголю, припадає приблизно 4,1% усіх випадків у світі.