Які фрукти і ягоди найчастіше викликають мігрень: дослідження бразильських вчених
Вчені з Бразилії повідомили про несподіваний зв’язок між вживанням свіжих фруктів і ягід та виникненням головного болю. Дослідники попереджають, що особливо людям, які страждають на мігрень, варто бути обережними, адже існує дев’ять продуктів, здатних провокувати напади.
Команда з чотирьох експертів у галузі неврології та харчування провела масштабне дослідження, у якому взяли участь майже 4 тисячі пацієнтів із діагнозом мігрень та понад 1100 осіб із різними видами головного болю. Мета дослідження полягала у виявленні продуктів, що можуть слугувати тригерами мігрені.
Результати виявилися вражаючими: у 40,3% пацієнтів із мігренню, а це майже 1600 учасників, напад головного болю розпочинався вже через 8 хвилин — 1,5 години після споживання фруктів. Найчастіше причиною болю став кавун — він спровокував напади у близько 30% добровольців. Крім кавуна, до списку продуктів-«провокаторів» увійшли маракуйя, апельсин, ананас, виноград, банан, огірок, мальпігія та папая.
Вчені наголошують, що хоча фрукти й ягоди є корисними для здоров’я загалом, для людей із схильністю до мігрені деякі з них можуть стати тригерами. Рекомендується звертати увагу на індивідуальну реакцію організму і за потреби обмежувати споживання цих продуктів, щоб знизити ризик нападів головного болю.