Які продукти допомагають знизити ризик розвитку раку кишечника: поради дієтолога

Які продукти допомагають знизити ризик розвитку раку кишечника: поради дієтолога

Наталія Лазуренко радить цільнозлаковий хліб, буряк, яблука та кефір для здорового травлення

03.10.2025
5 год. тому
1

Ендокринолог і дієтолог Наталія Лазуренко поділилася порадами щодо продуктів, які можуть допомогти запобігти розвитку раку кишечника. За її словами, варто включити в щоденний раціон цільнозлаковий хліб, кефір, а також буряк і яблука. 

Лазуренко наголосила, що онкологічні захворювання кишечника можуть провокувати часте споживання хімічно оброблених продуктів, ковбас та фастфуду. Вона підкреслила важливість клітковини для нормальної роботи організму, тому цільнозлаковий хліб повинен регулярно з’являтися в меню. Його вживання хоча б раз на день сприяє очищенню організму та виведенню токсинів і алергенів. 

Нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту допомагають буряк і яблука. Корисним у профілактиці раку кишечника експерт назвала також кефір. Завдяки наявності пробіотичних бактерій він підтримує баланс мікрофлори, допомагає виводити токсини та покращує травлення. 

Окремо Лазуренко звернула увагу на важливість води для здоров’я. Вона зазначила, що рідина необхідна для біохімічних процесів в організмі, і ці процеси відбуваються саме завдяки звичайній воді, а не супам, чаю, каві чи іншим рідким продуктам.