Які продукти допоможуть подолати осінню депресію та підтримати емоційне здоров’я
Як за допомогою Омега-3 та яскравих фруктів та овочів підтримати енергію, гормони радості та емоційну стійкість
Якщо ви відчуваєте апатію або швидко реагуєте на зміни погоди та пори року, варто звернути увагу на свій раціон. Лікар Вікторія Савицька радить включати в нього продукти, багаті Омега-3, щоб підтримати енергію та гарний настрій восени.
За словами фахівця, основу харчування мають становити натуральні рослинні продукти. Серед них – гіркий шоколад, банани, червоний болгарський перець, грейпфрут і авокадо, які сприяють виробленню гормонів радості – ендорфінів.
Для підтримки судин і боротьби з осінньою нудьгою лікар радить споживати ненасичені жирні кислоти. Їх дефіцит уповільнює роботу нейронів, знижує емоційний фон і провокує тугу. Тому важливо додавати в раціон рослинні олії – оливкову, соєву, соняшникову, арахісову – та морську рибу, багату поліненасиченими кислотами. Вони підтримують гормональний та ліпідний обмін і допомагають зберігати емоційну стійкість.
Також експерт радить включати у меню овочі та фрукти червоного й оранжевого кольору – персики, нектарини, кавуни, помідори, перці, – які підвищують рівень ендорфінів і покращують настрій.