Які продукти вважають корисними, але вони шкодять здоров’ю — пояснюють експерти

Які продукти вважають корисними, але вони шкодять здоров’ю — пояснюють експерти

Звичні страви, які можуть викликати різкий стрибок цукру в крові

30.06.2025
10 год. тому
1

Деякі звичні продукти, які ми вважаємо корисними і регулярно включаємо в раціон, наприклад, картопля, хліб і рис можуть викликати різкі коливання рівня цукру в крові. Ці популярні страви багаті на крохмалисті вуглеводи, які організм швидко розщеплює і перетворює на глюкозу. 

Такий процес призводить до стрімкого зростання рівня цукру в крові, що при систематичному повторенні здатне негативно впливати на здоров’я. Це може сприяти розвитку серцево-судинних захворювань, проблем із нирками, погіршенню зору та ураженню нервової системи, зокрема виникненню нейропатії — стану, що характеризується втратою чутливості пальців рук і ніг. 

Варто зазначити, що ці продукти самі по собі не є шкідливими. Проте їх рекомендується вживати разом із їжею, багатою на клітковину та корисні жири. Такий підхід уповільнює перетворення крохмалю на цукор і знижує швидкість всмоктування глюкози в кров, що допомагає пом’якшити різкі стрибки рівня цукру. 

Вплив цих вуглеводів також залежить від індивідуальних особливостей організму, зокрема генетичних факторів і здатності контролювати рівень глюкози. 

Професор Тім Спектор у подкасті Zoe пояснив, що крохмалисті вуглеводи містяться не лише в фабричних снеках, таких як Pringles або Doritos, а й у звичних продуктах: картоплі, рисі, хлібі і макаронах. 

«Більшість людей щодня їдять картоплю, рис або хліб. Якщо запитати лікаря, що входить до раціону пацієнтів із діабетом або переддіабетичним станом, майже завжди в списку будуть ці продукти. Їм довго казали, що вони корисні через низький вміст жиру», — зазначив професор. 

Він підкреслив важливість розуміння, як швидко організм розщеплює певні вуглеводи: «Білий рис, макарони, картопля — це крохмалисті вуглеводи, які швидко перетворюються на цукор». 

Спектор наголосив, що хоча макарони містять більше клітковини та білка, їх не варто вживати щодня. Він не радить повністю відмовлятися від цих продуктів, а рекомендує розглядати їх як їжу для вживання час від часу, адже не всі однаково реагують на них, але для чутливих людей такі продукти можуть викликати проблеми. 

Також професор зазначив, що у тих, хто регулярно стикається з підвищенням цукру після вживання цих продуктів, частіше виникає відчуття голоду, що призводить до переїдання, оскільки організм сигналізує про нестачу енергії після різкого сплеску та падіння глюкози. 

Професор поділився своїми порадами щодо харчування, підкресливши важливість клітковини: «Клітковина повільніше перетравлюється, тому щоденне додавання хоча б 5 грамів клітковини може знизити ризик серцевих хвороб та передчасної смерті на 14%». 

До корисних джерел клітковини належать: 

  • вівсянка
  • цільнозернові пластівці
  • булгур
  • інжир
  • боби
  • ягоди
  • батат

За даними NHS, клітковина позитивно впливає на мікробіом кишківника, підтримує нормальну роботу травної системи і забезпечує тривале відчуття ситості, що допомагає контролювати вагу.
 
Нові дослідження також показали, що щоденне вживання певного напою може допомогти знизити рівень цукру в крові, однак перед цим варто проконсультуватися з лікарем.