Який сніданок може підвищити ризик розвитку раку: результати нового дослідження

Який сніданок може підвищити ризик розвитку раку: результати нового дослідження

16.06.2025
11 дн. тому
7

Більшість людей обирає на сніданок прості страви такі як яєчня або омлет. Проте нове міжнародне дослідження показало що регулярне вживання яєць може підвищити ризик серйозних захворювань зокрема серцево-судинних хвороб та раку. 

Вчені з різних країн проаналізували 55 наукових досліджень які охоплюють дані майже 2,8 мільйона осіб. Вони виявили чіткий зв'язок між високим рівнем холестерину який міститься в яйцях і підвищеним ризиком передчасної смерті. Згідно з результатами кожне додаткове з'їдене яйце збільшує ймовірність смерті від серцевих захворювань на 7 відсотків а від онкології на 13 відсотків. 

У зону ризику потрапляють навіть ті хто вживає лише половину яйця на день або додає цей продукт у свій раціон три рази на тиждень. Йдеться не лише про смажені яйця а й про яйця у складі інших страв таких як випічка салати чи соуси. 

Фахівці радять обирати більш безпечні продукти для сніданку. Наприклад вівсянка багата на поживні речовини містить бета-глюкани які допомагають знижувати рівень холестерину та забезпечують довготривале насичення. Волоські горіхи є джерелом білка антиоксидантів магнію і корисних жирів які підтримують роботу серцево-судинної системи. Кисломолочний сир містить білок кальцій вітамін А і вітаміни групи В що сприяє зміцненню кісток і тривалому відчуттю ситості.