Яких продуктів треба уникати при діабеті другого типу, розповіли лікарі: список страв
Прості поради щодо зменшення споживання цукру та здорового харчування
Цукровий діабет другого типу, відомий як інсуліннезалежний, розвивається поступово. Першим кроком у його контролі лікарі радять скоротити споживання цукру, зокрема відмовитися від солодких напоїв і фруктових соків.
“Вибір більш здорової їжі важливий для контролю діабету і зниження ризику його ускладнень”, – зазначає британський дієтолог Дуглас Твенефур з благодійної організації Diabetes UK.
Експерти Global Diabetes Community попереджають: доданий цукор міститься у багатьох оброблених продуктах, серед яких:
- напівфабрикати для мікрохвильової печі;
- соуси для пасти;
- сніданкові пластівці;
- десерти.
Щоб зменшити споживання цукру, спільнота пропонує чотири прості поради:
- Купувати їжу не частіше, ніж раз на два тижні;
- Замінити солодкі пластівці на каші або цільнозернові злаки;
- Пити воду замість солодких напоїв;
- Їсти фрукти замість десертів або солодощів.
Як підкреслюють у Diabetes UK, фрукти містять “натуральний цукор”, який відрізняється від доданого цукру у шоколаді, печиві чи тортах.
Крім цього, при діабеті важливо дотримуватися здорової дієти: вживати багато фруктів і овочів, цільнозернових продуктів, бобових і горіхів, а також обмежити сіль, червоне та оброблене м’ясо і насичені жири.