Японські дієтологи попереджають: приготовлена на грилі їжа є найбільш небезпечною

Японські дієтологи попереджають: приготовлена на грилі їжа є найбільш небезпечною

Чому продукти з високим вмістом КПГ прискорюють старіння та підвищують ризик раку

17.09.2025
2 год. тому
2

Іноді термічна обробка їжі може не тільки зменшувати її поживну цінність, а й шкодити здоров’ю. За словами японських дієтологів, найбільш ризикованими для організму є страви, приготовані на грилі. 

Японський лікар Дзендзі Макіта у своїй книзі “Маленькі, але корисні звички від доктора” зазначає, що особливо небезпечними є продукти з високим вмістом кінцевих продуктів глікування (КПГ). 

Зокрема, червоне м’ясо, приготоване на грилі, фактично стає фабрикою цих речовин, які прискорюють процеси старіння. Це підвищує сприйнятливість організму до канцерогенів і збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань. 

Знизити рівень КПГ в організмі допомагає антиоксидант карнозин, що міститься у свіжих білкових продуктах. Доктор Макіта радить щодня включати у раціон жирну рибу, таку як тунець, скумбрія, ставрида, сайра чи лосось. 

Карнозин не лише захищає м’язову тканину від атрофії та сприяє її відновленню після фізичних навантажень, але й допомагає профілактиці катаракти, покращує кровообіг у мозку та сприяє нормалізації артеріального тиску.