Японські науковці з’ясували, що колір чашки може впливати на корисні властивості чаю
Декоративна глазур може зменшувати кількість антиоксидантів у напої
Під час вибору чашок для чаювання більшість людей керується їх зовнішнім виглядом. Проте дослідження японських науковців з Нагойського технологічного інституту показало, що декоративна глазур керамічного посуду може впливати на вміст корисних речовин у чаї.
У межах експерименту вивчили чотири поширені типи японської глазурі, які містять оксиди кремнію, алюмінію, натрію, кальцію та різних металів. Саме ці елементи визначають колір і текстуру поверхні чашок.
Наприклад, глазур Oribe з оксидами міді надає посуду насичений зелений колір. Namako із кобальтом забезпечує синій відтінок. Irabo з оксидом заліза робить чашки помаранчевими. А прозора глазур Toumei містить велику кількість титану.
Результати показали, що при контакті з посудом, покритим глазур'ю Oribe, Namako або Irabo, вміст антиоксидантів у чаї зменшується. Натомість глазур Toumei майже не впливає на корисні речовини. Саме такий посуд вчені радять обирати для заварювання чаю.