Їжа для покращення здоров'я суглобів: корисні продукти для міцних кісток та хрящів

Їжа для покращення здоров'я суглобів: корисні продукти для міцних кісток та хрящів

Роль білка, вітамінів, мінералів та омега-3 у щоденному раціоні

01.09.2025
3 дн. тому
1

Раціон харчування має великий вплив на стан суглобів. Щоб вони залишалися здоровими та еластичними, організму потрібна достатня кількість певних поживних речовин. 

Для підтримки суглобів важливо включати в меню продукти, багаті на білок, вітамін С, вітаміни групи B, а також на залізо, мідь і цинк. 

Суглоби потребують колагену та еластину, які стимулюють ріст хрящової тканини. Ці компоненти організм виробляє за допомогою амінокислот, що містяться в білкових продуктах. Тому для здоров’я суглобів корисно вживати яловичину, птицю, холодець, яйця та молочні продукти. 

Також на стан суглобів позитивно впливають лосось, тунець, сардини, мідії, креветки і тверді сири, які постачають організму речовини, необхідні для хрящової тканини. 

Для профілактики запалень важлива омега-3, що особливо багато міститься у жирних сортах холодноводної риби, таких як лосось, оселедець і скумбрія. 

Не менш важливе правило це достатнє споживання води, яке допомагає зберігати еластичність хрящів і забезпечує оптимальне функціонування суглобів.