Їжа для покращення здоров'я суглобів: корисні продукти для міцних кісток та хрящів
Роль білка, вітамінів, мінералів та омега-3 у щоденному раціоні
Раціон харчування має великий вплив на стан суглобів. Щоб вони залишалися здоровими та еластичними, організму потрібна достатня кількість певних поживних речовин.
Для підтримки суглобів важливо включати в меню продукти, багаті на білок, вітамін С, вітаміни групи B, а також на залізо, мідь і цинк.
Суглоби потребують колагену та еластину, які стимулюють ріст хрящової тканини. Ці компоненти організм виробляє за допомогою амінокислот, що містяться в білкових продуктах. Тому для здоров’я суглобів корисно вживати яловичину, птицю, холодець, яйця та молочні продукти.
Також на стан суглобів позитивно впливають лосось, тунець, сардини, мідії, креветки і тверді сири, які постачають організму речовини, необхідні для хрящової тканини.
Для профілактики запалень важлива омега-3, що особливо багато міститься у жирних сортах холодноводної риби, таких як лосось, оселедець і скумбрія.
Не менш важливе правило це достатнє споживання води, яке допомагає зберігати еластичність хрящів і забезпечує оптимальне функціонування суглобів.