Заряд енергії з природи: 6 сезонних суперфудів, які потрібно їсти прямо зараз
Заряд енергії з природи: 6 сезонних суперфудів, які потрібно їсти прямо зараз
24.04.2025
2 дн. тому
2

З приходом весни та активної сонячної погоди варто оновити свій раціон. Адже саме зараз на прилавках з'являються сезонні продукти, які не лише тішать свіжістю, а й є справжніми суперфудами для підтримки здоров’я та енергії. 

Дієтолог Наталія Самойленко рекомендує звернути увагу на такі весняні продукти.

Зелень: кріп, петрушка, зелена цибуля 

Ці рослини багаті на залізо, фолієву кислоту та вітаміни групи B. Вони покращують роботу судин і мозку, містять антиоксиданти, що захищають клітини від старіння. Особливо корисна петрушка — вона багата на вітамін B9, який знижує ризик серцевих захворювань. Зелень можна додавати в салати, соуси або використовувати як гарнір. 

Молода морква 

Джерело бета-каротину, що позитивно впливає на зір, шкіру та печінку. Має легкий сечогінний ефект, допомагає очищенню організму та судин. Її можна вживати як перекус або додавати до різноманітних страв. 

Черемша 

Цей весняний делікатес — натуральний антибіотик, який зміцнює імунітет та сприяє детоксикації організму. Має легкий заспокійливий ефект. Проте слід уникати надмірного вживання, аби не подразнювати шлунок. Ідеально підходить для салатів, супів і соусів. 

Листова зелень: щавель, шпинат, мангольд 

Багаті на вітаміни, органічні кислоти, підтримують імунітет і зменшують втому. Допомагають засвоєнню заліза та нормалізують травлення. Чудово смакують у зеленому борщі, тушкованих стравах і салатах. 

Кропива 

Містить багато заліза та вітаміну C, що допомагає при анемії та очищує печінку і нирки. Має сечогінні та протизапальні властивості. Кропиву можна додавати в супи, омлети та борщі. 

Полуниця 

Справжній вітамінний скарб: більше вітаміну C, ніж в апельсині, а також вітаміни A, E, K, B-групи. Покращує імунітет, роботу судин та ШКТ. Антиоксиданти у складі борються з вільними радикалами та уповільнюють старіння. Найкраще споживати свіжою. 

При написанні матеріалу використовувались такі джерела: Instagram-сторінка дієтолога Наталії Самойленко та сайт Food struct.