Збережіть здоров’я кишечника: список продуктів, які підвищують ризик розвитку раку
Експерти попереджають про небезпеку червоного та обробленого м’яса
Рак кишечника частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок: за оцінками, кожен 15-й чоловік і кожна 18-та жінка протягом життя стикаються з цим захворюванням. Найвищий ризик розвитку хвороби спостерігається після 50 років, тому вік є важливим фактором ризику. Однак спосіб життя та особливо харчування також можуть значно впливати на ймовірність захворювання.
За даними Cancer UK, існують переконливі докази того, що вживання червоного та обробленого м’яса підвищує ризик раку кишечника.
До червоного м’яса відносять:
- Яловичину
- Свинину
- Баранину
- Телячину
- Оленину
- Козлятину
Оброблене м’ясо – це продукти, які пройшли консервацію шляхом копчення, в’ялення, соління або додавання консервантів. Сюди входять:
- Ковбаса
- Бекон
- Шинка
- Салямі та інші м’ясні делікатеси
- Паштети
- М’ясні консерви, наприклад солонина
- Нарізки з м’яса, у тому числі курки та індички
Рекомендується обмежувати споживання червоного м’яса до 500 грамів приготованого продукту на тиждень. Для прикладу: спагетті-болоньєзе містить близько 140 грамів яловичого фаршу, середня свиняча відбивна – 90 грамів, а середній стейк – близько 145 грамів.