"Згадуємо маму і бабусю": тренер розповів, чим категорично не можна снідати!
"Згадуємо маму і бабусю": тренер розповів, чим категорично не можна снідати!
29.01.2025
22

Сніданок — один із найважливіших прийомів їжі, але чи завжди він є корисним? Дієтологи наголошують на важливості зміни усталених звичок і звертають увагу на якість того, що ми їмо з самого ранку.

Юрій Попка, фахівець у сфері здорового харчування, розповів у Facebook про те, чому традиційні сніданки можуть не бути такими корисними, як здаються.

Що не варто їсти на сніданок?

Багато хто з дитинства звик до каші на молоці з варенням чи медом, але такі страви містять багато швидких вуглеводів, що призводять до різкого підвищення рівня цукру в крові.

"Згадуємо маму чи бабусю: яким був наш стандартний сніданок? Каша на молоці, а ще й з варенням, медом, ягодами — це суцільні вуглеводи", — пояснив Юрій.

Ще одним непідходящим варіантом є швидко приготовані каші, гранола з магазину, кукурудзяні пластівці, круасани та бутерброди з білого хліба. Всі ці страви швидко засвоюються, але вже через годину ви знову відчуваєте голод.

Як зробити сніданок корисним?

Основний принцип здорового сніданку — це баланс білків, жирів, клітковини та складних вуглеводів. Наприклад, до каші можна додавати яйце (джерело білка і жирів), овочі (клітковина) та ложку олії, наприклад, оливкової або лляної. Якщо яйця не входять у раціон, їх можна замінити кисломолочним сиром, хумусом або протеїновими добавками.

Для отримання жирів краще вибирати не смажені горіхи, насіння льону чи чіа, вершкове масло в помірних кількостях або рослинне молоко. Клітковина може бути представлена овочами або ягодами, які містять значно менше цукру, ніж фрукти.

Якщо вам хочеться бутербродів, вибирайте цільнозерновий хліб і додавайте зелень, яйце пашот або шматочок запеченої риби чи м'яса. Щодо напоїв, варто уникати фрешів та соків через їх високу концентрацію цукру. Краще віддати перевагу смузі на основі овочів і ягід.

Альтернативи традиційному сніданку

Якщо ви хочете уникнути швидких вуглеводів, спробуйте приготувати сирники, вівсяно-млинці з протеїном або густий коктейль у блендері з вівсянкою, рослинним молоком, горіхами та ягодами. Також хорошими варіантами є омлет, риба, котлети або навіть легкий суп.