Знайдено ягоду, яка сприяє довголіттю та зниженню ризику смертельно небезпечних хвороб

Знайдено ягоду, яка сприяє довголіттю та зниженню ризику смертельно небезпечних хвороб

Як 46 грамів винограду на день покращують роботу кишківника та знижують ризики для серця

12.11.2025
8 год. тому
1

Кишківник часто називають основою довголіття, і не дарма. Саме він відіграє ключову роль у засвоєнні поживних речовин, а також є домівкою для корисних бактерій та імунних клітин, що забезпечують захист організму від інфекцій. Якщо ж функціонування цього органа порушується, можуть виникати болі в животі й дискомфорт. 

Підтримати здоров’я кишківника допомагають збалансований сон, фізична активність і правильне харчування. Дослідники безперервно вивчають, які саме продукти найкраще впливають на роботу травної системи. Так, науковці з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі виявили, що виноград має особливо сприятливий вплив на мікробіом кишківника. Результати їхнього дослідження опублікував науковий журнал Nutrients. 

У ході дослідження було встановлено, що вживання винограду не лише сприяє покращенню балансу кишкової мікрофлори, але й допомагає знизити рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ), а також зменшити кількість жовчних кислот у крові. Такий ефект пояснюється високим вмістом клітковини та антиоксидантів – зокрема катехінів, які відомі своєю здатністю боротися із запальними процесами і стимулювати ріст корисних бактерій. 

Протягом експерименту учасники щодня споживали 46 грамів порошку з винограду – це приблизно дорівнює двом порціям свіжих ягід. Уже через чотири тижні в них було зафіксовано зниження ЛПНЩ на 5,9%, зменшення рівня жовчних кислот на 40,9%, а також покращення показників мікробіомного різноманіття.