Знайдено ягоду, яка сприяє довголіттю та зниженню ризику смертельно небезпечних хвороб
Як 46 грамів винограду на день покращують роботу кишківника та знижують ризики для серця
Кишківник часто називають основою довголіття, і не дарма. Саме він відіграє ключову роль у засвоєнні поживних речовин, а також є домівкою для корисних бактерій та імунних клітин, що забезпечують захист організму від інфекцій. Якщо ж функціонування цього органа порушується, можуть виникати болі в животі й дискомфорт.
Підтримати здоров’я кишківника допомагають збалансований сон, фізична активність і правильне харчування. Дослідники безперервно вивчають, які саме продукти найкраще впливають на роботу травної системи. Так, науковці з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі виявили, що виноград має особливо сприятливий вплив на мікробіом кишківника. Результати їхнього дослідження опублікував науковий журнал Nutrients.
У ході дослідження було встановлено, що вживання винограду не лише сприяє покращенню балансу кишкової мікрофлори, але й допомагає знизити рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ), а також зменшити кількість жовчних кислот у крові. Такий ефект пояснюється високим вмістом клітковини та антиоксидантів – зокрема катехінів, які відомі своєю здатністю боротися із запальними процесами і стимулювати ріст корисних бактерій.
Протягом експерименту учасники щодня споживали 46 грамів порошку з винограду – це приблизно дорівнює двом порціям свіжих ягід. Уже через чотири тижні в них було зафіксовано зниження ЛПНЩ на 5,9%, зменшення рівня жовчних кислот на 40,9%, а також покращення показників мікробіомного різноманіття.